A villamosmérnök

Megtekintés

Szia, örülünk, hogy újra itt vagy!

? idea
Forrás: Internet

Tudod, hogy mit csinálnak a villamosmérnökök, akik nem mellesleg kreatív elmék?

Mire ezt a Lépést megteszed, képes leszel

  • felsorolni a villamosmérnöki szakma 4 főterületét;
  • megnevezni azokat a szakterületeket, amelyeken a villamosmérnök dolgozhat.

Ehhez mindössze 8 percre lesz szükséged.

Először mutatunk valamit a villamosmérnöki kreativitásról.

1. A villamosmérnök a szabad idejében is kreatív

A Schönherz Zoltán kollégium véletlenszerűen fel- és lekapcsolódó lámpáinak ötletéből 18 emelet magas óriáskijelző lett. Az eseményt a Budavári Schönherz Stúdió munkatársai örökítették meg:

Forrás: A Budavári Schönherz Stúdió filmje

Egy ilyesfajta élmény minden esztendőben a BME Villanykari napok (Schönherz QPA) nyitóeseménye. Mellesleg a legjobb kilátás a Rákóczi-híd (Lágymányosi-híd) budai hídfőjéről nyílik.

villamos
Forrás: Internet

A villamosmérnök – általában – nem villamost mér, bár előfordulhat, hogy éppen azt is meg kell tennie. No, de a viccet félre téve…

A villamosmérnöki szakmának – hagyományosan – 4 nagy területe van.

2. A 4 nagy terület

A beágyazott rendszerek világa

auto
Forrás: Internet
telefon
Forrás: Internet

Beágyazott rendszerek, vagyis adott feladatot ellátó, beépített számítógépek számos helyen működnek. Az általános célú számítógépekkel szemben – ilyen például a személyi számítógép, vagyis PC – egy beágyazott rendszer csupán néhány (de tipikusan egy), előre meghatározott feladatot képes ellátni. Ilyen digitális irányító egységek vannak például a digitális órában, az MP3 lejátszóban, az okostelefonban, az intelligens tévékben, autókban, a háztartási gépekben, az orvosi műszerekben is.

Az infokommunikáció

antenna
Forrás: Internet és Internet

Az infokommunikáció az informatika és a kommunikáció (távközlés) egységét jelenti. Ez lehet vezetékes (telefon) és lehet vezeték nélküli (WiFi). Az infokommunikációs rendszerek, hálózatok életünk mindennapi részeivé váltak. Milyen eszközök, szolgáltatások tartozhatnak ide? A rádió, a televízió, számítógép-hálózatok, elektronikus levelezés, mobiltelefon, internet, on-line média, és még sok más.

Elektronikai technológia és mikroelektronika

elektronika
Forrás: BME-VIK

A technológia valamely gyártási folyamat elméleti és gyakorlati részeinek összességét jelenti. Az elektronikai technológia ismerete szükséges ahhoz, hogy egy fejlesztésből termék készüljön, akár sorozatban. Ez a terület foglalkozik az elektronikus készülékek előállítási és szerelési technológiájával is. Ezeken túl ide tartoznak a mikroelektronikai eszközök és alkatrészek, integrált áramkörök. Rendkívüli a fejődés a nanotechnológia területén.

A villamos energetika

energetika
Forrás: BME-VIK és Internet

A mai kor embere majd minden tevékenységéhez valamilyen eszközt, szerszámot, gépet használ. Ezek működtetéséhez energia szükséges. Erre a célra szinte mindenhol leginkább villamos energiát használunk. A villamos energia termelése, szállítása, tárolása a villamos energetika feladata.

Eddig minden világos? Bontsuk további részekre a 4 nagy területet!

3. Milyen szakterületeken dolgozik a villamosmérnök?

Az eddigiek alapján azt megállapíthatjuk, hogy a villamosmérnök olyasmivel foglalkozik, aminek köze van az elektronikához. Vegyük sorra azokat a szakterületeket, amelyeken te is dolgozhatsz, ha ezt a szakmát (hivatást) választod.

Elektronikai technológia

Az elektronikai technológia nagy területéhez tartozik az elektronikai tervezés és a mikroelektronika.

erősítő
Forrás: Internet
mikroelektronika
Forrás: Internet

Beágyazott rendszerek

A beágyazott rendszerek része az automatizálás és a robottechnika.

Robotika
Forrás: Internet és Internet

Infokommunikáció

Az infokommunikáció magában foglalja a számítógép hálózatok, a híradástechnikai eszközök témakörét, információtovábbítást valamint az akusztikai és hangtechnikai berendezéseket.

ICT
Forrás: Intenet és BSS

Villamos energatika

A villamos energetika területe a villamosenergia-termelésétől (hőerőmű, vízerőmű, naperőmű, atomerőmű, szélerőmű, geotermikus erőmű stb.) a villamosenergia-szállításán át (hálózatok, távvezetékek, transzformátorok) a villamosenergia-felhasználásáig (villamos gépek és berendezések az iparban, a mezőgazdaságban, a közlekedésben, a háztartásokban) mindent felölel.

erőmű
Forrás: Intenet és Internet

Végkövetkeztetés: az élet szinte minden területén szükség van villamos berendezésekre és villamosmérnökökre.

Ezzel túl vagy az egyik legtöbb információval szolgáló Lépésen. Gratulálunk!

Most gondolkozzunk egy kicsit!

 

Utolsó módosítás: 2017. October 9., Monday, 11:53